Kassa!
Een ode aan de Rotterdamse winkelier van toen én nu.

Een bijzondere theatervoorstelling in een Noodwinkel in het hart van Rotterdam waarbij drie generaties winkeliers die kenmerkend zijn voor de Rotterdamse wederopbouw op verrassende wijze tot leven komen.

Gezichten van de wederopbouw
Voor de wederopbouw in Rotterdam zijn winkels enorm belangrijk geweest. Na het bombardement werden er op allerlei plekken noodwinkels geopend. Vanaf de jaren ’50 flaneerden de mensen langs de prachtige etalages op de Lijnbaan. In de jaren ’70 kreeg Rotterdam meer en meer kleur- en geurrijke etnisch ondernemers. En nu verschijnen er op allerlei plekken hippe, bebaarde ondernemers in opvallende pop-up stores. Samen hebben ze Rotterdam gemaakt tot wat het nu is.

In onze noodwinkel annex pop-up store van nu, volgen we drie generaties winkeliers: Terhans, een bekende winkel in de jaren ’60, één van de eerste Marokkaanse winkeliers in de jaren ‘80 en de oprichters van een pop-up store die nu geopend wordt. In grappige, ontroerende en soms pijnlijke scènes komen hun verhalen tot leven in het licht van de geschiedenis van de wederopbouw.

Kassa! is een locatievoorstelling over ondernemerschap, succes en hard werken. Maar ook over de teloorgang van bekende Rotterdamse iconen en de huidige eenheidsworst in de winkelstraten. De voorstelling wordt deels gebaseerd op verhalen van Rotterdamse winkeliers die voor dit project zijn; Familie Termeulen, Juwelier Heetman, Kiem Foei, Mr. Beans, GERS, Het Rotterdams Warenhuis, Kaapse Brouwers, Cider cider, Donner, Metz, GROOS, OBBA, Slagerij Casablanca.

Beleef wat Rotterdam vorm gaf
Wees te gast bij de opening van de nieuwste pop-up store in het hart van Rotterdam, hoor over de noodwinkels en dans op het jubileumfeest van de eerste Marokkaanse slager in Rotterdam. Kortom, beleef de geschiedenis én het nu in deze afwisselende locatievoorstelling over de Wederopbouw met theater, beelden en muziek!

TRAILER: Zie hier ..

Kassa! maakt onderdeel uit van de manifestatie Rotterdam viert de stad!

Speelperiode: De voorstelling speelde 11 mei t/m 5 juni 2016.

Locatie: Joost Banckertplaats Rotterdam (hofje aan de Aert van Nesstraat, centrum van Rotterdam)

 

De toekomst van de Rotterdamse winkelstraat

 

Concept: Onderwater Producties
Regie: Jeroen van den Berg
Script: Simon Weeda
Spel: o.a. Jeroen Rienks, Afke Weltevrede, Fahd Larhzaoui